Musiikki

A- A A+

Aivot kokevat musiikin kokonaisvaltaisesti. Kuuntelukokemuksessa aktivoituvat molempien aivopuoliskojemme isoaivolohkot, joiden välillä tietoa kuljettaa aivokurkiainen.

Uusi magneettikuvausmenetelmä on osoittanut, että musiikin kuuntelu aktivoi aivoissa laajoja alueita pelkän kuuloaivokuoren lisäksi. Koehenkilöiden tutkimuksen aikana kuuntelema argentiinalainen tango kosketti muun muassa aivojen liikkeeseen ja tunteisiin liittyviä alueita.

Musiikin harrastaminen kaikin tavoin, soittamalla, laulamalla ja kuuntelemalla hyödyntää aivoja aktivoiden niiden hermoverkkoja. Tästä on runsaasti tutkimustietoa. Esimerkiksi aivohalvauspotilaita kuntoutettiin siten, että he kuuntelivat tietyn jakson ajan mielimusiikkiaan päivittäin. Tuloksena he toipuivat paremmin kuin vertailuryhmä, joka kuunteli samana jaksona äänikirjoja. Myös musiikkia kuunnelleiden mieliala, muisti -ja kielelliset toiminnot kohenivat vertailuryhmää paremmin.

Kun musiikkiin liitetään tanssi, aktivoituu aivoissa lisää hermoverkostoja, jotka yhdistyessään muihin verkkoihin muodostavat yhä laajenevan ja vahvistuvan kokonaisuuden. Tanssiessa myös hiotaan oppimistaitoja, ja musiikin ja liikunnan yhdistelmä luo hyvää mieltä. Se parantaa omalta osaltaan aivojen hyvinvointia.

Jotta aivot hyötyisivät musiikin suotuisista vaikutuksista, on sitä kuunneltava mieluiten päivittäin. Pienikin määrä riittää eikä lajilla ole väliä kunhan se tuottaa mielihyvää!

 

Työterveyslaitos: Aivojen virittelyä musiikin keinoin [PDF]
YLE: Musiikki aktivoi aivoissa liike- ja tunnealueita
TIEDE: Musiikki kuntouttaa aivoja
YLE: Musiikki parantaa aivojen toimintaa